dinsdag 3 mei 2016

De Amerika Gedenkbibliothek


Tijdens elke KNVI-studiereis wordt naast de universitaire en hogeschoolbibliotheken altijd een openbare bibliotheek bezocht en ditmaal was dat de ZLB, oftewel de Zentral- und Landesbibliothek Berlin. Deze bestaat uit twee locaties en wij hebben die in Kreuzberg bezocht: de Amerika Gedenkbibliothek, een cadeau van de Amerikaanse aan de Berlijnse bevolking ter nagedachtenis aan het standhouden tijdens de blokkade van Berlijn in 1948/1949. Of gewoon van het geld van de Marshallulp? De Duitse en Engelse wikipediateksten spreken elkaar in dit opzicht tegen.

Het gebouw is in 1954 officieel geopend en maakt een zeer ruime en open indruk, met name door de grote ramen. De hoeveelheid boeken en tijdschriften in open opstelling is gigantisch. Per dag komen er zo’n 3.000 bezoekers en dat is eigenlijk meer dan het gebouw aankan. Soms nemen de bezoekers zelfs hun eigen stoelen mee om maar een zitplaats te hebben; dat leidt nogal eens tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld botsingen met boekenkarren.

Maar gelukkig mogen ze binnenkort bijbouwen, al is dat met name om de zusterbibliotheek, de Berliner Stadbibliothek, in het gebouw op te nemen, zodat de gehele ZLB op één locatie komt.
Naast boeken leent men in de AGB ook kunstwerken uit; deze worden speciaal hiervoor aangeschaft – van Berlijnse kunstenaars uiteraard.


Er is ook een  multizaal met loungeplekken en piano; dat laatste zodat er ook concerten gegeven kunnen worden. Voor de rest heeft het publiek liever dat het er STIL is, men wil rustig z’n krantje kunnen lezen. Oorspronkelijk was de zaal overigens niet als stilteruimte bedoeld, maar de klant is koning nietwaar? Vandaar dat men voor het houden van rondleidingen ook audiotourkastjes heeft aangeschaft, inclusief microfoontje voor de rondleider.

Het geheel maakte een goed georganiseerde indruk.

Een aardige geste vond ik dat er speciale hokjes waren waar je muziek kunt luisteren en grammofooplaten en VHS-banden kunt digitaliseren. Dat noem ik nog eens service!

Uiteraard was er ook een kantine met lekkere koffie, broodjes en salade. Prima plek om te vertoeven al met al.


Het motto van de bibliotheek, een (in het Duits vertaald) citaat van Thomas Jefferson, vind je meteen bij binnenkomst:
Die Gründung beruht auf der unbegrenzten Freiheit des menschlichen Geistes. Denn hier scheuen wir uns nicht, der Wahrheit auf allen Wegen zu folgen und selbst den Irrtum zu dulden, solange Vernunft ihn frei und unbehindert bekämpfen kann.



Zo jammer dat juist in deze prachtige bibliotheek een van onze reisgenoten met een soort krantentruc van zijn smartphone is beroofd. Anders was-ie perfect geweest!

2 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Pracht citaat! (En gave studiereis : -))

Festina Lente zei

Volgende keer gewoon meegaan he?