maandag 27 oktober 2014

Keynote Michael Eisenberg


De openingslezing van ECIL 2014 werd verzorgd door keynote the Michael Eisenberg. Vol ongeloof werd er gereageerd op het feit dat ik nog nooit van hem gehoord had; tja, dat krijg je als je nieuw in het veld bent, dan mis je wel eens wat grote feiten....

Professor Eisenberg is de stichter en directeur van de succesvolle School of Information aan de universiteit van Washington. Zijn Big Six model is hét instrument voor het onderwijs in informatievaardigheden; tevens heeft hij miljoenen binnengesleept voor het bevorderen van information literacy.

In zijn (powerpointloze) lezing gaf hij - hij gaat bijna met emeritaat - een overzicht van zijn imposante carrière. Zijn boodschap aan ons was om in plaats van losse cursussen in verschillende systemen en databases van de bibliotheek een programma aan informatievaardigheden aan te bieden; het gaat naast het vinden immers ook om het proces van zoeken, filteren en vooral beoordelen van informatie. We moeten er voor willen zorgen dat élke student aan de hogeschool/ universiteit (liefst grondig) kennis neemt van uitgebalanceerde zoekstrategieën; het gaat er om een fundamentele gedragsverandering in het evalueren van informatie te bewerkstelligen.

Verdere tips:

  • focus on people
  • don't get comfortable
  • technology does matter
  • remember context and integration
  • focus on problem solving skills
  • plan, do, check, act 
  • work together ('we can sit together with a beer or a glass of wine or - when you are in Seattle - a joint')
  • begin early (toddlers)

Door de twee provocatieve oneliners aan het eind wist hij mij helemaal voor zich te winnen:

"Reading and writing are just subskills of information literacy"
"This is our time" (zelfs Obama vindt dat)

Heel inspirerende man; terecht een grootheid!


2 opmerkingen:

katharina zei

Op het gevaar af een cynica te zijn of een oudere tuthola die het enthousiasme van de jeugd weet te verpesten de volgende opmerking tav van het rijtje: dit rijtje is werkelijk een open deur en werd al op onze studenten 20 jaar geleden geprojecteerd, met sheets uit die tijd. Dat je nog nooit van die man hebt gehoord pleit misschien wel voor je en de Amerikanen zijn superieur in het presenteren, zelfs van gemeenplaatsen.

Festina Lente zei

Hahaha, het zijn inderdaad nogal open deuren, maar toch zou ik degenen die zich niet aan deze aloude geboden houden niet te eten willen geven!