zaterdag 13 augustus 2011

Fruitvliegjes


Fruitvliegjes: ze lijken er 's zomers altijd ineens te zijn en wel in groten getale. Waar komen die hardnekkige beestjes toch vandaan, vraag ik me ieder jaar weer af.
Toch maar eens even rondgesurft op internet.
En daar kwam ik te weten waar ze vandaan komen (ze komen niet meegelift op gekocht fruit mee of zo, maar gewoon van buiten, afkomend op de geur van rottend fruit in de keuken) en - belangrijker - hoe ze bestreden moeten worden.

De beste manier om van ze af te komen is een val te maken van een kommetje met een stuk bananenschil, honing of iets anders zoets als wijn erin waar folie overheen gespannen is. In de folie moeten (bijvoorbeeld met een tandenstoker) kleine gaatjes geprikt worden waar de fruitvliegjes nog net doorheen kunnen kruipen. De weg terug zullen ze nooit meer vinden....

Wat ook helpt is een bakje met wijnazijn te plaatsen op de plek waar de beestjes aan het rondvliegen zijn. Beetje vloeibare zeep erbij om ze te doden nadat ze al zo'n beetje hulpeloos verdronken zijn.

Je moet ze in ieder geval niet doodmeppen zonder goed na te reinigen, want dode fruitvliegjes (of wat daar nog van over is) zijn een ideale voedingsbron voor nog meer fruitvliegjes.

Wat er verder aan tips wordt gegeven is het steken van kruidnagelen in een sinasappel (dat geeft tevens een lekkere geur in huis) en het plaatsen van een plantje basilicum dicht bij de plaats des onheils; daar hebben ze namelijk een gruwelijke hekel aan.

En als dat allemaal niet helpt, kun je altijd nog een vleesetende plant kopen. Dat gaat iets langzamer, maar zal zeker een bepaald genoegen verschaffen.

Verdere weetjes: de ontwikkeling van fruitvliegei tot volwassen fruitvlieg gaat razendsnel en duurt maar 8 tot 11 dagen. Ieder fruitvliegvrouwtje kan wel voor 400 tot 900 nakomeling zorgen. Ga er maar aan staan!

Gelukkig is er over dit irritante beestje - misschien een schrale troost voor wie er door geteisterd wordt - ook nog wel iets positiefs te melden:
'...alhoewel fruitvliegjes meestal heel irritant gevonden worden, heeft de mens wel degelijk baat bij hun bestaan. Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de fruitvlieg, en inmiddels is de genetische code van dit diertje helemaal bekend. Men heeft ontdekt dat het fruitvliegje voor veel lichaamsprocessen dezelfde mechanismen gebruikt als de mens, wat dus de mogelijkheid biedt om meer inzicht te krijgen in deze processen. Voor onderzoek naar ziektes zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, de neurologische ziekte ALS, de ziekte van Alzheimer, diabetes en kanker blijkt het fruitvliegje een prima model te zijn, net zoals bijvoorbeeld voor onderzoek naar veroudering en het afweersysteem. En als de fruitvlieg als proefdier gebruikt wordt, is het juist erg handig dat hij zo gemakkelijk te kweken is; door veranderingen in de temperatuur kunnen zelfs de groeisnelheid en de levensduur van het fruitvliegje beïnvloed worden. Dus nog sneller nog meer vliegjes! Er is in een laboratorium weinig ruimte voor nodig en zoals veel mensen zelf al ondervonden hebben, zullen de fruitvliegjes de onderzoekers niet arm eten: de fruitvlieg gedijt bij goedkoop voedsel.'
Zou dit bij de schepping van het beestje ook al bekend zijn geweest?

4 opmerkingen:

Lewi zei

Natuurlijk, want geen dier is toch voor niets geschapen? En met een glas wijn en wat folie met gaatjes weet ik de keuken er altijd goed vrij van te houden.

Festina Lente zei

We hebben de besmettingshaard van onze fruitvliegjesexplosie inmiddels gevonden: mijn dochter had nog 2 bananen in haar tennistas (5 weken niet gebruikt) zitten. Tja, dan vraag je erom...

Lewi zei

O ja, dat is vragen om vliegjesproblemen...

Festina Lente zei

Inderdaad! En we zeggen altijd: ruim je tas uit. Jaha!